Die Portiekbiblioteek

The Portico Library , The Portico of Portico Library and Gallery in Mosley Street , Manchester , is 'n onafhanklike subskripsiebiblioteek wat in die Griekse Herlewingstyl ontwerp is deur Thomas Harrison van Chester en gebou is tussen 1802 en 1806. [1] Dit is opgeteken in die National Heritage Lys vir Engeland as 'n graad II* -gelyste gebou , wat op 25 Februarie 1952 aangewys is, [2] en is beskryf as "die mees verfynde geboutjie in Manchester". [3]

Die biblioteek is gestig as gevolg van 'n vergadering van sakemanne in Manchester in 1802 wat besluit het om 'n "instituut te stig wat die voordele van 'n nuuskamer en 'n biblioteek verenig" . 'n Besoek deur vier van die mans aan die Athenaeum in Liverpool het hulle geïnspireer om 'n soortgelyke instelling in Manchester te bereik. Geld is ingesamel deur 400 intekeninge van Manchester-manne en die biblioteek is in 1806 geopen.

Die biblioteek, hoofsaaklik gefokus op 19de-eeuse literatuur, is ontwerp deur Thomas Harrison , argitek van Liverpool's Lyceum en gebou deur een van die stigters, David Bellhouse . Sy eerste sekretaris, Peter Mark Roget , het sy tesourus hier begin.

Vandag word die grondvloer gehuur deur The Bank , 'n openbare huis wat sy naam kry van die Bank of Athens wat die eiendom in 1921 gehuur het. Die biblioteek beslaan wat die eerste verdieping geword het met sy ingang in Charlottestraat. [4]

Die biblioteek was die eerste Griekse Herlewingsgebou in die stad. Die binnekant is deur John Soane geïnspireer . [1] Die biblioteek het 'n reghoekige plan en is in ' n sandsteenblokkie op 'n hoekperseel by Mosleystraat 57 gebou. Dit het twee verdiepings en 'n kelder- en dakspasie. Sy fasade in Mosleystraat het 'n drie-baai- gepedimenteerde loggia met vier Ioniese kolomme wat effens vorentoe gestel is en trappe tussen die kolomme. Onder die loggia is twee ingangsdeure en drie vierkantige vensters op die eerste verdieping. [2]

Die Charlottestraat-fasade het 'n ingang na die loggia met 'n vierkantige venster bo en nog een op die eerste verdieping. 'n Vyf-baai- kolonnade van Ioniese semi-kolomme het hoë vensters met vensters op die grondvloer in elke baai en vierkantige venster bo op eerste vloervlak. Die solderverdieping is agter 'n gepileerde borswering . Oorspronklik was die leeskamer op die grondvloer en die biblioteek het die res van die grondvloer en 'n mezzanine-galery beslaan. 'n Glaskoepelplafon is in ongeveer 1920 op galeryvlak ingevoeg om die nuwe huurders te skei van wat van die biblioteek oorgebly het. [2]


Die bord bo die ingang van die biblioteek
TOP